Sunday, 20 May 2012

Dandelion Jam - Confiture de pissenlits






A few years ago a friend shared this recipe with me and it has become a tradition our family to make it every spring. As soon as the children see the dandelions popping up they pick as many flowers as they can to make dandelion jam (and bouquets to decorate the house of course!). It is quite sweet, but really does taste like a spring field and there is just something about having a pot of dandelion flowers simmering on my stovetop that I (and the children) absolutely love. It's a special batch of jam, since it's our first of the season. It is actually more like a golden syrup than jam, so do not fear if you try this recipe and find it rather runny. In fact, some call it dandelion honey.

Dandelion Jam (or Honey)

250 grams of dandelion flowers (stems and leaves removed)
1.5 litres of water
2 oranges (preferably organic)
750 grams natural cane sugar (I use organic)
Juice of 1 lemon

Wash the dandelion flowers and spread them out on a towel to slightly dry. Wash the oranges and cut them into slices (do not remove the skins). In a large pot, simmer the dandelion flowers and orange slices in the water for one hour. After it has finished simmering, pour the liquid through a sieve lined with cheesecloth (or other cloth) to filter the liquid. Measure the amount of liquid (should be around 1 litre). Discard the flowers and oranges and return the liquid to the pot. Add 750 grams of sugar for every litre of liquid. Add the lemon juice and simmer for another hour. Pour into warm (sterilized) jam jars. Enjoy!

Cette recette m'a été transmise par une amie (merci Nicole!) il y a quelques années. À chaque printemps, dès que les enfants voient apparaître les pissenlits, ils s'empressent d'aller cueillir le plus de fleurs possible pour faire de la confiture (et des bouquets pour décorer la maison bien sûr!). Il s'agit plus d'un sirop que d'une confiture, d'ailleurs certains l'appellent "miel de pissenlits". Ne vous inquiétez donc pas si vous essayez cette recette et que vous la trouvez un peu liquide. Cette confiture est un peu sucrée, mais elle contient un parfum de printemps et quoi de plus merveilleux que d'avoir un chaudron plein de fleurs qui mijote sur le feu.


Confiture (ou miel) de pissenlits


250 grammes de fleurs de pissenlits (sans tiges, ni feuilles)
1,5 litres d'eau
2 oranges (bio de préférence)
750 grammes de sucre de canne (j'utilise du sucre de canne bio)
jus d'un citron


Lavez les fleurs de pissenlits et les faire sécher dans un linge. Lavez et coupez les oranges en tranches (sans peler). Mettre à cuire les fleurs et les oranges dans l'eau pendant une heure. Passez puis remettez le liquide sur le feu avec 750 grammes de sucre par litre de liquide. Ajoutez le jus de citron et cuire pendant encore une heure. Versez dans des pots à confiture stérilisés. Bonne dégustation! 

1 comment:

  1. Thanks for the recipe! I'm putting it in my to-do pile.

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